Andrew Harris devine prima persoană cu sindrom Down care escaladează vârful Grand Teton

Andrew, prima persoană cu Down care escaladează Grand Taton // Foto: Julie Ellison

Situat în Parcul Natural Grand Teton în statul Wyoming din SUA, vârful Grand Teton (4.198m) este o provocare pentru alpiniști. El a fost escaladat de tot felul de oameni, dar niciodată de o persoană cu sindrom Down. Pe 18 august însă, Andrew Harris a scris istorie. Tânărul atlet de 32 de ani a atins vârful alături de sora sa, Amy și de logodnicul ei, Max Hammer.

„Andrew a fost un tip în formă de când îl știu deoarece provine dintr-o familie cu un stil de viață activ și sănătos. Era deja un alergător și un cățărător înainte să încerce ascensiunea”, spune Max despre viitorul său cumnat.

Ideea escaladării le-a venit în urmă cu un an. Amy este asistentă medicală, iar Max este alpinist și ghid montan. Împreună l-au inițiat pe Andrew în toate aspectele tehnice pentru marea aventură. Ascensiunea a durat 12 ore urmând traseul Owen-Spalding. În ciuda pregătirilor, drumul lung și anevoios în anumite porțiuni l-a epuizat pe Andrew, încât a fost nevoie de multă încurajare. Pentru a-și păstra buna dispoziție, cu toții au cântat melodiile lui Adele, „Andrew e fan Adele”.

Amy spune că au fost atât de concentrați să-l încurajeze și să-l mențină în siguranță încât abia când au ajuns în vârf și-au dat seama ce au realizat împreună.

„Sper ca reușita noastră să inspire oamenii, să-i facă să vadă posibilitățile dincolo de limitări și să-i stimuleze să-și urmărească obiectivele cu tenacitate și umor” ~ Amy.

Max mărturisește că succesul misiunii lor dovedește că persoanele cu SD sunt capabile să realizeze tot ce își doresc cu sprijinul și dragostea celor apropiați. „Sprijinul familiei este esențial. Am învățat lucrul ăsta de la familia Harris. Oamenii cu Down vor să fie utili, să facă parte din societate și au idealuri în viață ca orice alt om. Andrew adoră să fie înconjurat de oameni. Îi place să lucreze, fie acasă, fie în comunitate. Probabil că își dorește să muncească mai mult decât oricine deoarece la serviciu este alături de prieteni.”

În urma experienței, oamenii au început să-l recunoască, să-l salute și să-l felicite pe Andrew, iar asta îi place la nebunie. Feedback-ul pozitiv primit de familie este impresionant, iar asta îi umple de bucurie și de mândrie.

Citiți povestea lui Andrew pe larg la Climbing.com.

Cuvinte-cheie:

Fii primul/prima care comentează

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.