Încurajarea comportamentelor pozitive la copiii și adolescenții cu sindrom Down

Metoda „Răspunde, dar nu reacționa”

Supporting Positive Behavior in Children and Teens with Down Syndrome

„Copilul meu este nervos, nimic nu-i convine, ne respinge în orice situație. Am făcut ceva greșit?”. Poate te-ai lovit și tu de situația asta. În orice caz, este o întrebare des întâlnită pe grupurile de discuții pentru părinți de copii cu sindrom Down. Răspunsul imediat următor este: „Poate îl doare ceva și nu știe să zică”.

Copiii cu dizabilități intelectuale nu reușesc întotdeauna să identifice și să comunice adulților sursa disconfortului sau a durerii lor, așa că adoptă comportamente negative, de nervozitate, ca urmare a frustrării faptului că nu sunt înțeleși. Predispoziția copiilor cu SD la probleme auditive și vizuale poate fi, într-adevăr, sursa comportamentelor dificile de acasă, la școală sau în cadrul interacțiunior sociale.

Doctorul David Stein, medic psiholog american, cercetător pe probleme comportamentale la copiii cu SD, scria într-o lucrare că în evaluarea comportamentelor negative trebuie să se țină seama simultan de factorii biologici, cât și de cei psihosociali. Așadar, problema poate fi de natură medicală și se depistează prin control la medicul specialist, dar poate avea și alte origini, care nu sunt evidente nici pentru familie, nici pentru medic.

Stein a publicat în 2016 un volum pentru părinți, Supporting Positive Behavior in Children and Teens with Down Syndrome (Încurajarea comportamentelor pozitive la copiii și adolescenții cu sindrom Down), în care explică faptul că problemele comportamentale ale copiilor și adolscenților cu SD sunt de multe ori reacții la lipsa unui limbaj suficient de expresiv pentru nevoile lor reale de comunicare și mai puțin răbufniri de supărare. Mai precis, o schimbare semnificativă de comportament este precepută ca o formă de comunicare. Reacțiile negative pot varia de la țipete, plânsete, retragere și necooperare, respingerea oricărei forme de comunicare sau de afecțiune.

Dacă nu se corectează în timp util, aceste comportamente pot prinde rădăcini și pot persista până la maturitate. În plus, ele au un impact emoțional colosal asupra părinților și așa extenuați de un program încărcat. Multe familii se luptă cu frustrarea și dezamăgirea și se simt izolate din cauză că nu îndrăzesc să vorbească deschis cu alți părinți despre problemele lor, din cauza climatului competititv și critic.

Managementul comportamentului: metoda lui Stein

Cartea lui Stein examinează modul în care funcționează creierul unei persoane cu Down, care sunt diferențele, ce impact au ele asupra comportamentului și de ce comportamentele negative nu trebuie considerate acte de răutate.

Se știe că o reacție puternică la comportamentul negativ al copilului nu ajută prea tare, în afară de faptul că te „răcorește” temporar. În plus, cu cât acorzi mai multă atenție la un anumit comportament negativ, cu atât comportamentul va fi reiterat.

Soluția este să stabilești ce comportamente sunt realmente nocive și să răspunzi într-o manieră rapidă, fără a te implica emoțional și să ignori celelalte comportamente negative care nu au un impact distructiv.

Copertă // Foto: Amazon.com

Poți face asta prin îndepărtarea motivației lui de a se angaja în astfel de comportamente (adesea motivul este căutarea atenției). Strategiile propuse de Stein de modificare a comportamentelor negative sunt următoarele:

– fii proactiv, nu reactiv
– fii consecvent
– folosește-te de descrieri vizuale ale comportamentelor așteptate (copiii cu SD învață mai ușor cu ajutorul stimulilor vizuali decât verbali) și de povești pentru a redirecționa comportamentele nedorite
– dezvoltă un plan de recompense pentru stimularea și motivarea comportamentelor pozitive
– controlează-ți reacțiile impulsive
– dacă este cazul, învață-i pe ceilalți frați să ignore comportamentele negative
– învață tehnici disciplinare
– apelează la ajutor profesionist atunci când te simți depășit de situație

Atunci când sunt aplicate în mod consecvent, aceste principii ajută la înțelegerea originii comportamentelor negative și la minimalizarea lor.

Cartea se poate comanda de pe Amazon.

Cuvinte-cheie:

Fii primul/prima care comentează

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.