PORTRETE DOWN: Tazia Fawley

Când arta pornește din suflet, nu din condiția genetică

Rupert flies Over the Suspension Bridge // Foto: Taz Paintings Blog

Tazia Fawley are 47 de ani și este o pictoră cu sindrom Down din Marea Britanie. Artista lucrează neîntrerupt de 18 ani, de când și-a terminat studiile colegiale, iar fratele ei i-a sugerat să încerce să picteze. În iulie 2013, Tazia a devenit celebră după ce unul din tablourile ei a fost acceptat de familia regală pentru a decora camera nou-născutului prinț George.

„Atunci când ai un copil cu Down este foarte ușor să cazi în depresie și negativism, dar când ceilalți văd că persoanele cu sindrom Down obțin rezultate, îți dau un impuls colosal și viitorul pare ceva mai roz” ~ Gylda Thomas, mama Taziei, într-un interviu pentru știrile Today.

Cu toate că provine dintr-o familie de artiști, Tazia este o artistă autodidactă. Ea afirmă că marele merit al familiei sale au fost sprijinul și încurajările constante.

Tazia lucrează într-un atelier din spatele casei în care locuiește. Aventurile și progresele în lumea artei sunt consemnate periodic pe un blog pe care-l administrează mama ei. Tot acolo sunt listate tablourile expuse spre vânzare, ce pot fi comandate oriunde pe glob, în original sau copii semnate.

Picturile lui Tazia sunt în general peisaje inspirate din fotografii pe care le transpune în culori acrilice într-o manieră impresionistă, folosind diverse tehnici, printre care și pointilismul. Rezultatul e vibrant, plin de viață și libertate.

Tazia Fawley // Foto: Paul Moffatt

Cazul Taziei nu este singular. În întreaga lume există artiști cu SD, dar ei nu reușesc mereu să iasă din anonimat din cauză că le lipsesc platformele de expunere și promovare, cum este Heart & Sold din Marea Britanie. Heart & Sold este un proiect caritabil inițiat de Suzie Moffat, mamă a unui băiat cu SD, pentru a expune și a vinde creațiile artistice ale persoanelor condiționate de sindrom.

Celebrul tablou al Taziei, Rupert flies Over the Suspension Bridge, a fost expus la Heart & Sold în cadrul unei expoziții de autor. El ilustrează o scenă din festivalul baloanelor ce are loc în Bristol, unde, printre baloanele cu aer clasice, e înălțat și un balon de forma ursulețului Rupert. Heart & Sold a oferit spre donație tabloul familiei regale, care l-a acceptat printr-o notă de mulțumire la câteva zile după nașterea prințului George.

Tazia este un exemplu remarcabil și inspirațional deoarece demonstrează câte pot realiza persoanele cu sindrom Down atâta timp cât li se oferă sprijin și șansa de exprimare.

Cuvinte-cheie:

Fii primul/prima care comentează

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.