PREMIILE ESPY: Eunice Kennedy Shriver, fondatoarea Special Olympics, primește postum premiul Arthur Ashe pentru curaj

Michelle Obama înmânează premiul Arthur Ashe pentru Curaj

Eunice Kennedy Shriver, fondatoarea competițiilor Special Olympics, a fost onorată postum cu premiul Arthur Ashe pentru curaj, în cadrul ceremoniei Premiilor ESPY. Premiul a fost înmânat de Michelle Obama lui Tim Shriver, fiul lui Eunice, actualmente Președinte al Special Olympics International.

„Sunt aici în seara asta pentru a onora o femeie remarcabilă, o femeie care credea că toată lumea are ceva de contribuit și toată lumea merită o șansă. Când le dăm șansa celorlalți să-și atingă cel mai mare potențial, câștigăm cu toții”, a spus Michelle Obama la decernarea premiului.

Eunice Kennedy Shriver a fost sora președintelui american John F. Kennedy. Dar faima ei nu se leagă de relația de rudenie cu șeful statului, ci de activitățile care au transformat viețile a sute de mii de sportivi cu dizabilități, promovând incluziunea, acceptarea și toleranța. Eunice a fondat jocurile Special Olympics pentru a ajuta persoanele cu deficiențe intelectuale să-și depășească limitele și să se simtă valoroși în societate.

Mișcarea Special Olympics a început în iunie 1962 ca o tabără de o zi pentru copii cu dizabilități intelectuale, la ferma din Maryland a familiei Kennedy. La acea vreme nu existau spații pentru joacă și activități sportive special amenajate pentru acești copii, așa că Eunice a decis să creeze unul la ea în curte. Eunice a inițiat tabăra inspirată și de situația lui Rosemary, sora ei care se născuse cu dizabilități intelectuale, pentru a pune capăt stigmatului social pe care îl îndura. Tabăra a evoluat, iar în iulie 1968 s-a transformat în prima competiție internațională Special Olympics, care s-a desfășurat la Chicago și la care au participat copii și tineri din SUA și din Canada.

Premiul a fost primit de Tim Shriver, Președintele Special Olympics International

„A vrut să fie cunoscută ca un mare erou de sport, iar în seara asta a reușit”, a spus Timothy despre mama lui, în discursul de acceptare al premiului. „Mama mea știa un lucru, că sportivii Special Olympics merită aceeași glorie ca orice atlet din întreaga lume. […] Ea este aici în inimile și mințile a milioane de atleți. Ea este aici în inimile și mințile celor care cred în incluziune și sunt dispuși să acționeze… Această mișcare pe care a creat-o acum aproape 50 de ani nu este încă terminată.”, a adăugat el.

Premiile ESPY sunt un important eveniment sportiv creat în 1993 de rețeaua de radioteleviziune ESPN și care se transmite anual în direct. Acronimul ESPY înseamnă Excellence in Sports Performance Yearly (Excelență anuală în performanțele sportive). Ceremonia de anul acesta a avut loc pe 12 iulie la Los Angeles. Momentul emoționant al înmânării premiului Arthur Ashe poate fi vizionat pe site-ul televiziunii ESPN.

Cuvinte-cheie:

Fii primul/prima care comentează

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.