EXPOZIȚIE: First and Foremost I am, de Sigga Ella

Ultimele persoane cu sindrom Down din Islanda

First and Foremost I am este o expoziție foto care prezintă 21 de portrete: 21 de islandezi cu trisomie 21 (sindrom Down). Dincolo de valoarea artistică, fotografiile pot căpăta în scurt timp o dimensiune istorică. Cei 21 de protagoniști ar putea fi printre ultimele persoane cu sindrom Down în această țară în care toate sarcinile cu risc crescut de anomalie cromozomială sunt întrerupte.

În 2013, studenta islandeză Sigga Ella asculta la radio o emisiune în care se dezbăteau dilemele etice ale întreruperii de sarcină pe motiv de risc de sindrom Down. O dată cu introducerea testelor NIPT în Islanda, femeile au decis unanim să-și întrerupă sarcinile cu risc. Faptul că în zilele noastre oamenii pot decide cine trăiește și cine nu a marcat-o pe Sigga Ella și a inspirat-o să realizeze expoziția First and Foremost I am.

Expoziția a avut loc în 2014 și a constat în 21 de portrete de islandezi cu sindrom Down. De la copii la bătrâni, femei și bărbați, Sigga Ella a vrut să imortalizeze unicitatea fiecărei persoane, să le arate trăsăturile individuale, în ciuda trăsăturilor specifice condiției.

Halldóra Jónsdóttir

Cele 21 de persoane au fost fotografiate în același decor: așezate pe un scaun cu fața la aparat, cu un tapet floral colorat pe fundal. Decorul a fost gândit de Sigga Ella în așa fel încât să nu distragă atenția, dar să scoată în evidență individualitatea fiecărui subiect. Tapetul a fost ales pentru diversitatea florală și multitudinea culorilor vii și vesele, asemenea diversității rasei umane.

Titlul expoziției i-a fost sugerat de un articol scris de Halldóra Jónsdóttir, o femeie de 30 de ani cu sindrom Down. În articol, Halldóra își exprima furia și mâhnirea față de un articol de presă în care autoarea afirma că persoanele cu sindrom Down nu ar trebui să existe. Fraza care i-a atras atenția Siggei Ella a fost „I have Down syndrome but FIRST AND FOREMOST I AM Halldóra” (Am sindromul Down dar ÎN PRIMUL RÂND ȘI CEL MAI IMPORTANT SUNT Halldóra). Portretul Halldórei a fost inclus în expoziție.

First and Foremost I am este acum o expoziție virtuală pe site-ul artistei. Fotografiile rămân mărturie a frumuseții și diversității omenirii. Rămâne și întrebarea: cum va arăta viitorul omenirii fără această diversitate?

Cuvinte-cheie:

Fii primul/prima care comentează

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.