DOCUMENTAR: Up Syndrome (2000)

Portretul unui băiat cu sindrom Down în pragul maturității

Up Syndrome documentează viața de zi cu zi timp de un an a lui Rene Moreno, un băiat din Texas care s-a născut cu sindromul Down. Filmul este realizat de prietenul din copilărie al lui Rene, producătorul Duane Graves, în anul 1999, după ce Rene a absolvit un liceu pentru elevi speciali și e pe punctul de a-și începe viața de adult.

Rene ar putea fi încadrat în categoria numită „high-functioning”. Merge singur, își gătește și mănâncă singur, vorbește oarecum inteligibil, are un loc de muncă și o iubită de mulți ani. Filmul ne introduce în viața lui cu toate reușitele personale, abilitățile remarcabile, numeroasele pasiuni și aspirațiile pentru când „va fi mai mare”.

Rene este un bun alergător, medaliat la Special Olympics, dar și un talentat jucător de basket. Are abilități numerice, însă recunoaște că nu știe să citească. În prezent lucrează într-un supermarket, ajută clienții să ducă sacoșile de cumpărături la mașinile lor, dar visează să fie polițist, să prindă răufăcătorii și joacă rolul polițistului bun de câte ori are ocazia. Rene are o conștiință impresionantă asupra binelui și a răului și o moralitate pe care o împărtășește în imperative de tipul „Nu aduceți arme la școală! Nu vă împușcați profesorii și colegii! Viața e mai importantă.”

Se spune adeseori despre persoanele cu SD că ar fi mereu vesele. Rene este, într-adevăr, dinamic și jovial în situații descurajante. Dar, ca toți oamenii, Rene trăiește un set complex de sentimente. În ziua în care află că a fost concediat nu este supărat că nu i-au fost plătite două zile de lucru, ci pentru faptul că oamenii sunt prea duri și nu au răbdare cu el.

Rene știe că are sindromul Down și pare să aibă conștiința severității diverselor tipuri de handicap. El mărturisește că are mulți prieteni cu handicap grav. Maestru al imitației, le interpretează cu umor fizionomiile și se compară cu ei, ajungând la concluzia că el nu este așa.

În ansamblu, Up Syndrome gravitează în jurul ideii că Rene a depășit stadiul copilului și vrea să aibă un anumit grad de independență, în ciuda condiției cu care s-a născut. El imită comportamente adulte, pe care le preia din mediul familial și cultural și se așteaptă ca societatea să-l ia în serios. Ceea ce remarcăm și reținem din portretul lui Rene, dincolo de evidentele trăsături ale sindromului Down, este un băiat cu o fizionomie hispanică, cu o personalitate puternică și o mulțime de pasiuni facilitate de societatea pe care o integrează.

Mesajul documentarului este că rolul comunității este crucial pentru dezvoltarea armonioasă a abilităților persoanelor ca Rene, pentru ca ei să poată devini adulți responsabili. Filmul a câștigat National Media Award în Statele Unite la Congresul Național al Sindromului Down din 2002 și poate fi vizionat gratuit pe site-ul Culture Unplugged.

Cuvinte-cheie:

Fii primul/prima care comentează

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.