Iulian Coltor, adolescentul cu Sindrom Down care va reprezenta România la Special Olympics Austria 2017

16 români cu dizabilități la Jocuri Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria

Iulian Coltor Special Olympics Romania
Iulian Coltor Special Olympics Romania

Între 14 și 25 martie, Austria găzduiește Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv umanitar din lume. Prezentă pentru a patra oară la eveniment, România va fi reprezentată de 16 sportivi, ce concurează la patru discipline: schi alpin, schi fond, patinaj și mers pe zăpadă. Printre ei, Iulian Coltor, un adolescent de 13 ani cu sindrom Down, care s-a pregătit intens pentru proba de mers pe zăpadă.

Iulian este din Alba Iulia, iar părinții au aflat de condiția lui doar la naștere. „În decembrie 2003 am fost la Institutul de Genetică din Cluj unde ni s-a confirmat: trisomie 21 mozaicism. Este o formă mai ușoară a sindromului Down. După patru luni, am început să mergem la kinetoterapie”, le-a povestit tatăl lui Iulian, Petru Coltor, reporterilor de la Alba24.ro.

Încurajat să urmeze o școală de masă cu o programă adaptată, Iulian a continuat în paralel pregătirile specifice, printre care activitățile sportive. Aleargă, merge la înot și, deoarece a avut performanțe remarcabile la competițiile locale și naționale, din 2014 s-a alăturat echipei Special Olympics. Aici a început antrenamentul în tabere speciale de schi, ultima dintre ele în februarie, la Parâng, pentru ediția de anul acesta a Jocurilor Mondiale Special Olympics.

Anul acesta, 3000 de sportivi din 100 de țări vor concura la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Austria.

„Sportivii români participă pentru a patra oară la Jocuri Mondiale de Iarnă Special Olympics, în condițiile în care sporturile de iarnă nu sunt neapărat punctul forte al țării noastre. Totuși, ele sunt foarte importante pentru sportivii cu dizabilități intelectuale, întrucât îi ajută să își exerseze concentrarea, să își coordoneze mișcările, să planifice momentele de frânare, etc.”, declară într-un comunicat de presă Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România.

>> Mai multe despre Iulian Coltor în articolul din Alba24.ro

FOTO: Alba24.ro

Cuvinte-cheie:

Fii primul/prima care comentează

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.