Ziua Mondială a Sindromului Down: a început numărătoarea inversă

Pe 21 martie sărbătorim "Vocea mea, comunitatea mea"

Dacă este 1 martie, înseamnă că mai sunt doar 20 de zile până sărbătorim Ziua Mondială a Sindromului Down (World Down Syndrome Day). Evenimentul cu tema „My Voice, My Comunity” (“Vocea mea, comunitatea mea”) organizat de Down Syndrome International se va desfășura anul acesta la Geneva în 21-22 martie și prin acțiuni ad-hoc în întreaga lume prin implicarea organizațiilor locale reprezentative.

În mediul online, oricine se poate alătura inițiativei pentru a pleda la nivel global pentru drepturile, incluziunea și bunăstarea persoanelor cu sindrom Down. Pentru a-și face vocea auzită, persoanele cu sindrom Down, familiile, prietenii și susținătorii lor pot să împărtășească pe rețelele sociale fotografii, videoclipuri, mesaje și povești folosind tag-urile #MyVoiceMyCommunity și #WDSD17. Prin aceste acțiuni se urmărește creșterea gradului de informare a populației cu privire la viața cotidiană a persoanelor cu sindromul Down, ce înseamnă să trăiești cu acest sindrom și cum pot fi ele integrate în comunitate.

Petrecerea șosetelor colorate

O parte din țările lumii și-au dezvăluit deja programul dedicat zilei de 21 martie. Ca în fiecare an, șosetele colorate și desperecheate ne vor introduce simbolic în universul Down. De ce poartă toată lumea șosete desperecheate în această zi? Pentru a arăta că persoanele cu sindrom Down sunt diferite și totuși la fel ca noi. Tot așa cum putem purta lejer două șosete cu model sau culoare diferite, tot așa putem trăi în armonie laolaltă cu persoanele cu sindrom Down.

Astfel, belgienii pregătesc un eveniment în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, cu activități menite să crească gradul de sensibilizare cu privire la sindromul Down. Cu această ocazie, toată lumea e invitată să facă o fotografie sau un videoclip în care poartă șosete diferite și să le publice pe Twitter, Facebook sau Instragram cu tag-ul #socksbattle4DS.

În Germania, 100 de șosete vor fi agățate în piața principală din Marburg, unde trecătorii pot afla informații prețioase despre viața persoanelor cu sindrom Down.

Danezii vor lansa pe Facebook o campanie video intitulată Stories from Everyday Life (Povești din viața de zi cu zi), în care vor difuza scurte scene din viața unor persoane cu sindrom Down și a familiilor/prietenilor acestora.

Până va prezenta și România programul evenimentelor, puteți urmări videoclipul filmat pentru ediția din 2016 cu tema #MyFriendsMyCommunity (Prietenii mei, comunitatea mea). Actualizare: consultă programul evenimentului ce va avea loc în 21 martie la Cluj-Napoca.


Scurt istoric al evenimentului

De 12 ani, 21 martie este ziua în care asociațiile de profil din lume organizează activități și evenimente care să ofere cadrul socio-politic adecvat pentru dialog, în vederea incluziunii și egalității persoanelor cu sindrom Down în comunitățile din care provin.

În 2005, Asociația Franceză pentru Cercetarea Trisomiei 21 a decis să celebreze sindromul Down pe 21 martie (21/3), dată simbolică ce reprezintă numeric trisomia 21.

Persoanele cu sindrom Down au nevoie de sprijin suplimentar în diverse aspecte ale vieții precum sănătate, educație, loc de muncă, participare la viața publică, politică și culturală, astfel încât este crucial ca politicile în aceste domenii să fie dezbătute și implementate în beneficiul personelor direct implicate. De asemenea, imaginea predominant negativă îndreptată spre cei afectați de sindromul Down conduce la discriminare, excludere și așteptări scăzute din partea comunității. Ziua Mondială a Sindromului Down oferă an de an deschidere către dialog cu factorii de decizie politică precum și modalități de exprimare neconvenționale pentru a înlesni contactul dintre persoanele cu sindrom Down și comunitățile din care fac parte.

Cuvinte-cheie:

Fii primul/prima care comentează

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.